Domain regisztráció

Weboldalának, vagy más internetes szolgáltatásának eléréséhez osztott tárhelyes szolgáltatás esetén domain névre van szüksége. A domain név egy szabadon választható, a regisztráció időpontjában szabad jelzésű név. A domain nevek rendelkeznek egy végződéssel (TLD - Top Level Domain), ami meghatározza a domain árát, és a domain regisztrációjának szabályait. Ilyen végződés pl. a .hu, .co.hu, .eu, .com, .net, .info,  stb. Minden ilyen végződésnek van egy névtér üzemeltetője, pl. .hu -nak az ISZT (Internet Szolgáltatók Tanácsa), .eu-nak EURid.

A domain aktiválását követően a beállított névszerverek határozzák meg, hogy egyes címek melyik szerverre mutatnak. Pl. www.elin.hu -nál a www A vagy CNAME rekord beállítása határozza meg, hogy a böngészőbe beírva melyik szerver szolgálja ki. Domain végződésenként eltérő kiegészítő szolgáltatások érhetők el, úgy mint domain zár, DNSSEC.

.hu domain esetén az új domain regisztráció minden esetben 2 évre szól, nincs lehetőség 1 évre .hu domaint regisztrálni. A 2 év elteltével a domain évenkénti hosszabbítása lehetséges, amiről a lejárat előtt legalább 30 nappal értesítőt küldd a rendszerünk.

Domain foglaltságának ellenőrzése:
A domain legegyszerűbb biztos ellenőrzése, hogyha a weboldalunkon a Domain keresőbe beírja, és rendszerünk egyből kiírja, hogy szabad, vagy foglalt. A regisztrált domaineken nem kötelező webtartalmat megjeleníteni, sok más szolgáltatásra is használáhatók, így a böngésző címsorába beírva nem biztos, hogy valós eredményt kaphatunk a domain foglaltságáról.

Végződés kiválasztása: 
Majdnem bármilyen végződést választhat, használhat. A végződéseknek meg vannak a saját szabályai, pl. .hu domaint csak EU-s állampolgár, vagy érvényes letelepedési engedéllyel rendelkező magánszemély vagy EU-n belüli telephellyel rendelkező cég regisztrálhat. Ugyanígy az EU-s végződésű domaineket is csak EU tagállam valamelyikéhez tartozó cég vagy magánszemély igényelhet, és külön figyelmezteti az .eu névtér üzemeltető a Brexit-tel kapcsolatosan a regisztrtorokat, hogy több mint 100.000 .eu végződésű domain veszhet el, ha nem rendezik időben a domain felhasználójának cím adatait.
A domain kiválasztása általában annak az országnak a végződését szokták elsősorban igényelni, akiknek a weboldal szól. Ha pl. egy webáruház csak magyar célközönségnek szól, akkor ott célszerű .hu domaint választani, A .hu domain mellett népszerű a .eu, illetve a .com domain végződés is.

Ékezetes domaint regisztráljak?
A köztudatban ékezet mentes domainek vannak, és jelenlegi tapasztalataink alapján ékezetmentesen gépeli be mindenki a weboldalak címeit. Akkor célszerű lefoglalni, ha az elsődleges domainnek van ékezetes változata is, nehogy esetleg a konkurencia lefoglalja.

Hogyan válasszam ki a megfelelő domaint?
Ma már nagyon sok domain foglalt, de még mindig lehet  jó ötletekkel szabad domaineket találni. A domain választásnál a weboldal funkciója is dönthet a vlasztandó névről. Sokan akik információs oldalt jelenítenek csak meg, azoknak általában elegendő a cégnév domainként. Aki értékesítési céllal keres domaint, és a keresőben is szeretne esetleg jó helyen szerepelni, ott általában valamilyen könnyen megjegyezhető kulcsszavas domaint szoktak választani.

 

HÍVJON MINKET : +36 70 297 4811